Ledgångsreumatism (RA) från stenålder till nutid

Föreläsning för Sydsvenska Medicinhistoriska Sällskapet 2011-02-28 kl 1900 på föreläsningssal F1, Universitetssjukhuset i Lund
Ido Leden

Två ”tidsresor”:

Ankylos i gammal gotländsk armbågeDen första resan handlar om gotländska skelettfynd från stenålder och medeltid och vad dessa har för betydelse för dagens forskning om orsakerna till ledgångsreumatism (RA). Många har hävdat att RA är en ny sjukdom som började uppträda i början på 1800-talet. Mycken forskning och tankemöda har ägnats åt att diskutera tänkbara miljöfaktorer, diet mm som skulle kunna förklara detta. Skelettfynd från Gotland talar för att RA drabbade människor redan under stenåldern, innebärande att nytänkande behövs om yttre faktorer som orsak till RA och att man kan sluta leta efter händelser på 1800-talet. Bilden visar en sjuk armbådsled i ett skelettfynd från det medeltida Lund, kvarteret Repslagaren. Klicka på bilden för att förstora den.

Den andra resan handlar om läkemedelsbehandlingen vid RA. Salicylsyra och antimalariapreparat var ända fram till 1980-talet basläkemedel mot sjukdomen; substanser som använts sedan antiken och medeltiden. Förr kunde de ledskadande processerna inte hejdas, utan insjuknande medförde ofta svår invaliditet efter ett 5-10-15 årigt sjukdomsförlopp. Modern behandling med kortison, cellhämmande mediciner och biologiska läkemedel har varit revolutionerande. Nu ”botas” nyinsjuknade patienter som regel inom 6-12 månader.


Ido LedenIdo Leden är född 1942. Han blev med. lic. 1971 och specialist i reumatologi 1978, och har sedan 1981 varit överläkare i reumatologi på Centralsjukhuset i Kristianstad. Han har också sedan 1980-talets början medverkat  i olika paleopatologiska projekt.